Великоднє послання адміністратора Кам’янець-Подільської Єпархії Архиєпископа і митрополита Василія Семенюка

      Коментарі Вимкнено до Великоднє послання адміністратора Кам’янець-Подільської Єпархії Архиєпископа і митрополита Василія Семенюка

Преосвященні владики, всесвітліші, всечесніші і преподобні отці, преподобні брати і сестри у чернецтві, дорогі брати-семінаристи, дорога спільното вірних нашої архиєпархії та митрополії

Христос Воскрес!

«Хрест перетерпівши, і смерть знищивши, і воскресши із мертвих, умиротвори наше життя, Господи, бо ти єдин всесильний».

Воскресна стихира, гл. 1.

Христове Воскресіння являється нам як небувала і неповторна подія – перемога життя над смертю. Тільки один Бог здатний таке вчинити. Однак у Божому промислі є так заплановано, що Христос перший воскрес, а з Ним до воскресіння покликана кожна людина, яка вірує в Христа: «Якщо Дух Того, Хто воскресив Ісуса з мертвих, мешкає у вас, то Той, Хто воскресив Ісуса Христа з мертвих, оживить і ваші смертні тіла Духом Своїм, що живе у вас» (Рим. 8, 11), – твердить св. Павло. Що ж властиво означає «воскреснути»? «У смерті, що є відділенням душі від тіла, людське тіло підлягає зіпсуттю, тимчасом як душа йде на зустріч із Богом, очікуючи з’єднання зі своїм прославленим тілом. Бог своєю всемогутністю остаточно поверне нетлінне життя нашим тілам, з’єднавши їх з нашими душами силою Воскресіння Ісуса. Христос воскрес у власному тілі: «Гляньте на Мої руки та на Мої ноги: це ж Я Сам» (Лк. 24,39); проте Він не повернувся до земного життя. Так само в Ньому всі воскреснуть у власному тілі, яке вони мають тепер, але це «тіло» стане подібним «до Його прославленого тіла», перетвориться у «тіло духовне» (Флп. 3,21; 1 Кор. 15,44) (Катехизм Католицької Церкви, 997,999).

Воскреслий Спаситель приносить радість, яка об’єднує небо та землю: «Небеса достойно нехай веселяться, земля ж нехай радіє, нехай святкує увесь видимий світ і невидимий, Христос бо воскрес – радість вічна!» (Пісня 1 Канону Пасхи). Радість світлого Христового Воскресіння перетворюється в особисту радість нашої зустрічі з Ним. Ісус хоче поєднатися з кожним із нас, бажає дарувати нам воскресіння – це Його Божа воля. Після свого Воскресіння Він об’являє себе апостолам, учням, жінкам-мироносицям. Вони Його реально бачили і споглядали Його рани. Але й сьогодні Воскреслий Господь бажає, щоб і ми підійшли до Нього і побачили Його Воскреслого. Він і нам себе хоче об’явити. Де ми сьогодні можемо побачити Христа? Найперше в тих, хто страждає, хто залишився без даху над головою, хто поранений і скалічений війною. То в них перебуває Христос, який кличе підійти до Нього і поглянути на рани. Воскреслий Христос, щоб подарувати нам воскресіння, кличе нас разом із Ним поєднатися в терпінні, разом із Ним прихилитися над стражданням. Він бажає, щоби ми проявили милосердя і щоб цього милосердя ми вчилися у Бога-Отця. Так, тільки милосердя є тим ключем, який відкриває нам двері до Воскреслого Христа і до участі з Ним у воскресінні до вічного життя. Як це важливо, щоб у цей Святий Рік Божого Милосердя кожен із нас міг відкрити для себе цінність діл милосердя щодо душі і щодо тіла. Через них ми маємо доступ до Воскреслого Христа і Його Воскресіння!

Ми віримо, що Христос, який перетерпів хрест і знущання, перемігши смерть, дарує й нам довгоочікуваний мир. Адже ми свідомі, що не можемо покладатися на людську силу і могутність, її недостатньо, щоб мир запанував на сході нашої країни. Тому ми сьогодні усердно просимо Воскреслого Христа: «Умиротвори наше життя, Господи, бо ти єдиний всесильний»!

Пасхальна радість наповнює кожне серце надією, яка коріниться у факті перемоги над смертю. Це найвища форма людського оптимізму. «Прийдіте, пиймо нове пиття, що не з каменя неплідного чудесно випливає, але з нетління джерела, яке виточив із гробу Христос; у Ньому ми утверджуємось» (Пісня 3 Канону Пасхи). Цього оптимізму потребує Україна на шляху змін, які вона обрала. Вони мають стати цим «новим питтям», що змінить якісно оточуючу нас дійсність, як Христос змінив владу смерті на владу воскресіння – життя вічного.

Дорогі брати і сестри! Натхнені прикладом Христа Воскреслого, нічого не руйнуючи, спробуймо змінити обличчя нашого суспільства. Як Воскреслий Господь усунув болі смерті, так і ми усуньмо з нашого суспільного життя усе, що руйнує його первинний закладений Богом образ та завдає болю нашим ближнім. Усуньмо гріх і його наслідки.

Вітаючи всіх Вас, мої возлюблені у Христі брати і сестри, зі святом Христового Воскресіння, я бажав би, щоб це вітання «Христос Воскрес!» прийшло до кожної домівки, до кожної сім’ї, до кожної стражденної душі і принесло полегшу, радість і надію. Щоб воно стало натхненням для кожного українця самовіддано працювати для змін, яких усі ми прагнемо.

Христос Воскрес! Воскресне Україна!

+Василій Семенюк

Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський

Адміністратор Кам’янець-Подільської єпархії

Джерело: Тернопільсько-Зборівська Архиєпархія УГКЦ