Панахида за упокій жертв політичних репресій

      Коментарі Вимкнено до Панахида за упокій жертв політичних репресій

DSC_0064зменшене13 травня 2016 року Божого у місті Хмельницькому у сквері біля пам’ятника «Ангел скорботи» відбулась панахида та покладання квітів, приуроченому дню пам’яті жертв політичних репресій. Панахиду відслужив вікарій Кам’янець-Подільської Єпархії УГКЦ о.м. Іван Данкевич у співслужінні о. Романа Соколовського. На заході були присутні члени Хмельницького DSC_0100 зменшенеобласного товариства політичних в’язнів, репресованих, представники влади міста та області, депутати обласної та міської рад, керівники підприємств, установ та організацій міста та області, керівники громадських організацій, профспілки області та міста.

Сьогодні, напередодні Дня пам’яті жертв політичних репресій, ми вшановуємо пам’ять мільйони загублених комуністичною тоталітарною машиною життів наших співвітчизників. Ми згадуємо кожного, хто був позбавлений батьківського дому і висланий на чужину. Репресіям підлягав кожен, запідозрений DSC_0077 зменшенеу найтяжчому зі злочинів – любові до України.

Усі присутні схили голови у хвилині мовчання перед світлою пам’яттю безвинно убієнних. На закінчення заходу відбулось покладання квітів усіма присутніми.

Довідка:

Протягом 1930-1953 років в Україні було репресовано близько 4 мільйонів осіб, з них понад 786 тисяч розстріляно.

У Хмельницькій області – понад 120 тисяч осіб стали жертвами політичних репресій, 53 тисячі з них – розстріляні. Більшість репресованих були етнічними українцями. Майже всі ці люди були реабілітовані.

DSC_0022зменшенеТерор носив цілеспрямований, організований характер та вразив практично всі верстви української нації – інтелігенцію, військових, політиків, церковнослужителів, діячів культури та мистецтва, селян.

Ніхто не в змозі вичерпати з криниці народного горя пекельних мук і страждань, через які пройшли наші співвітчизники.

Відродження історичної свідомості, національної ідентичності – наш святий обов’язок як перед мільйонами жертв терору, так і перед наступними поколіннями українців. Тільки знаючи правду, ми зможемо усвідомити уроки минулого, а усвідомивши, застерегти прийдешні покоління від повторення пройдешнього.

Фоторепортаж події