Віце-президент МБФ «Карітас України» отець Андрій Нагірняк зустрівся з парафіянами кафедрального храму Різдва Пресвятої Богородиці.

      Коментарі Вимкнено до Віце-президент МБФ «Карітас України» отець Андрій Нагірняк зустрівся з парафіянами кафедрального храму Різдва Пресвятої Богородиці.

Пропарафіяльне соціальне служіння як одну з трьох основних місій Церкви, активність  духовної громади, глибокі філософські роздуми Блаженнішого Святослава на цю тему, з якими Глава УГКЦ звернувся до християн за допомогою записаного відео – усе це обговорювали учасники зустрічі.

Отець Андрій Нагірняк закцентував на головній тезі Глави УГКЦ, який, цитуючи св. Августина, зауважив, що той, хто чинить милосердну любов, отримує велику благодать, відчуваючи у своєму серці Божу присутність. Кожна людина покликана до того, аби виявляти милосердя. Найбільша заповідь – це, як відомо, заповідь любові до Бога. А друга подібна до неї – любові до ближнього. Вона, власне, і виражається у служінні потребуючим. І від цього навіть залежить спасіння людини!  Адже  сам Христос каже: що зробили ви одному з братів моїх найменших, ви мені зробили. Бог насправді через простягнену з проханням про допомогу руку подає нам свою.

Коли християнин виявляє любов нужденним через конкретні дії, то він, по-перше, виконує заповідь любові. По-друге, прямує шляхом спасіння, яке Христос нам дарує. У таке русло скерував дискусію митрофорний протоієрей, настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці, у якому й відбувалася зустріч, Іван Данкевич. «Я часто повторюю, що молитва без подальшої дії, чину милосердя є як той пустоцвіт», – мовив він.

І найперше треба мати бажання бачити потреби інших людей, а відтак допомагати їм у міру своїх можливостей: духовно – молитвою або простою людською підтримкою через спілкування, а також матеріально.

Згадав отець Андрій Нагірняк і про волонтерство, яке для християнина випливає з віри. Це, по суті, діяльне вираження віри, любові до ближнього, доброчинність, не чекаючи нічого взамін –  безкорисливе служіння…

Своєрідним підсумком розмови стала  демонстрація історії під назвою «Справжнє щастя». «Хочеш знати секрет виживання в цьому світі? Коли ти зігріваєш серце інших, тоді й ти зігрієшся. Коли ти підтримуєш, зміцнюєш і надихаєш інших, тоді й ти отримуєш підтримку, зміцнення і наснагу у своєму житті. Це і є секрет щасливого життя! ” – сказано в ній.

А завершили зустріч спільною молитвою на потребу усіх, кому так необхідні наші милосердя та соціальне служіння.

Наталка Коберник.