Творіть добро – і вам воздасться

      Коментарі Вимкнено до Творіть добро – і вам воздасться

«Якщо чесно, то цьогоріч ми не планували купувати нові ранці ні для Олега, ні для Настуні, – зізнається Катерина Борисівна (прізвище попросила не називати). – Бо син – випускник, по закінченню школи мріє про виш, то вже туди ладнатиме новенький заплічник, а донці-третьокласниці торік придбали портфелик і він ще у досить хорошому стані. До «Офіс Центру» ж ми завітали за канцелярським приладдям. Але коли побачили  тут оголошення про акцію «Благородний вибір», переглянулися поміж собою і, не змовляючись, одноголосно вирішили – долучаємося! Адже наші матеріальні статки дозволяють купити дітям до школи, так би мовити, усе, що заманеться, а є такі сім’ї, що навіть на необхідне не мають грошей. Тож швиденько повернулися додому, взяли свої ранці (ось бачите, які вони ще гарні) і хочемо придбати нові. А ці нехай послужать діткам, які потребують допомоги…»

Тим часом на касі якийсь шляхетний чоловік, розраховуючись за свій товар, заплатив ще й за десять щоденників та залишив їх, мовивши: «Це школярикам з бідних сімей»…

-Таких прикладів ми можемо навести чимало, – говорить Оксана Філик, керуюча супермаркетом канцтоварів «Офіс Центр». – Наші відвідувачі з самого початку – а проводимо ми цю акцію разом з Благодійним фондом «Карітас» вже п’ятий рік поспіль і за цей час передали потребуючим майже чотири тисячі (!) ранців  – дуже позитивно відреагували на таку ініціативу. Насамперед тому, що приносячи на обмін портфель чи заплічник, що був у користуванні, вони купують новий з суттєвою знижкою (цьогоріч до 25-ти відсотків). Але навіть не це найважливіше. Головне, що навчаючи дитину віддавати свої речі, ділитися з ближніми, допомогати бідним, батьки чинять направду мудро. Бо лише творячи добро й милосердя, можна виховати хорошу людину…

А культивуючи соціально відповідальний бізнес, уособленням якого і є компанія «Офіс Центр», можна збудувати комфортне суспільсьво.  «Благородний вибір» – це лише одна з меценатських та благодійних справ «Офіс Центру». Він завжди радо відгукується на подібні заходи, які проводить  Хмельницький благодійний фонд «Карітас». Скажімо, керівництво та працівники «Офіс Центру» напередодні святого Миколая ідуть до церкви, беруть конверти з проханнями від діток та втілюють   їхні побажання. А в День святого Миколая у всіх магазинах «Офіс Центру»  творить дива «сам Миколай» – вислуховує від малечі віршики й також роздає презенти.  Та розповісти про всі суспільно значимі добрі справи «Офіс Центру» годі, бо, як сказано вище, – це стиль ведення їхнього бізнесу.  До речі, повертаючись до актуальної цими днями акції, якій Хмельницький благодій фонд «Карітас» дав назву «Шкільний портфелик», варто зазначити, що магазин продає канцтовари, якими наповнюють подарункові ранці, з суттєвою знижкою.

-Саме так, – розповідає координатор проекту «Мобільна робота з молоддю» ХОБФ «Карітас» Марина Березюк, – з допомогою «Офіс Ценру» та всіх небайдужих людей ми який вже рік поспіль збираємо шкільні портфелики тим, хто не може це зробити самотужки. Це діти з сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах, з неповних, малозабезпечених родин, сімей переселенців і таких інших. Щороку забезпечуємо щонайменше 120 -130 потребуючих. До речі, їх вікова категорія – від малюків дитячих садочків аж до студентів. Відповідно і ранець та його наповнення потрібно підібрати індивідуально, відтак виходить, що кожен отримує свій іменний.

-Ми вже втретє прийшли сюди за такою підмогою, – каже Людмила Кубишена, яка завітала до «Карітасу» якраз під час нашої розмови з панею Мариною. – Ну що вдієш, – продовжує жінка, – коли потрапила в таку скруту. Сама виховую дванадцятирічну доньку та восьмирічного синочка. У селі, де мешкала зі старенькими батьками, роботи для мене зовсім немає, дітям до школи добиратися дуже далеко. Переїхала до міста, влаштувалася на роботу, графік дуже зручний, бо йду на восьму ранку, а після сімнадцятої вже вільна. Якраз і школа по дорозі. Але зарплата невисока, а за житло, хоч і в родичів винаймаємо, треба  платити. Діти ж ростуть – то, самі розумієте, скільки грошей на все порібно. Ось у Віки зубчик розболівся,  то лише за один 200 гривень у стоматполіклініку віднесли, а ще шість необхідно полікувати, і Сашкові чотири пломби край треба поставити. А в мене вже й наступний аванс увесь до копійки був розписаний. Тому дякую не надякуюся   цим добрим людям з «Карітасу» – вони для нас вже рідними стали, на кожному кроці підсобляють та підтримують, і то не лише матеріально, а й психологічно, духовно й душевно… Передайте ще низький уклін «Офіс Центру» за їхній внесок, за те, що долучаються до подібних акцій, не забувають про потребуючих. І всім парафіянам, і всім хмельничанам, котрі чинять милосердя, нехай Бог віддячить сторицею!

На тому й попрощалася пані Людмила, а Віка і Сашко залишилися на репетицію,   бо вони братимуть участь у святі, яке так і називається «Шкільний портфелик». Аякже – врочисто та незабутньо відбувається, власне, і саме вручення ранців. Працівники «Карітасу», діти, вихованці недільної школи готують велику концертну та розважальну програму. Запрошують «Офіс Центр» та інших соціальних партнерів,  приходять парафіяни та всі бажаючі. Як і годиться, спочатку у Катедральному храмі Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ триває спільна молитва, а по її завершенню синкел Кам’янець-Подільської єпархії, директор ХОБФ «Карітас» митрофорний протоієрей Іван Данкевич звертається до присутніх з напутнім словом, благословляє родини школярів та студентів на новий навчальний рік.

Відтак свято продовжується на подвір’ї церкви, де одні радіють, що отримали такі бажані й необхідні подарунки, а інші відчувають задоволення, бо змогли долучитися до такої воістино благородної справи.

Наталка Коберник.