Конференція “Октоїх як частина літургійної духовності Церкви”

      Коментарі Вимкнено до Конференція “Октоїх як частина літургійної духовності Церкви”

5 травня 2016 р. Б у приміщенні філософсько-богословського факультету УКУ відбулася науково-практична конференція на тему “Октоїх як частина літургійної духовності Церкви”, яку організувала Партіарша літургійна комісія УГКЦ та кафедра літургійного богослов’я УКУ. IMG_0070На конференції були присутні владика Венедикт (Алексійчук) та ректор УКУ о. д-р Богдан Прах. Учасником конференції був також отець Василь Боднар – голова літургічної комісії Кам’янець-Подільської Єпархії. 

Одним із основних завдань справжньої живої Церкви є удоступнювати вірним молитовні тексти не лише друкуючи їх як літургійною мовою так і перекладами. Проте надрукувати текст і подати його на вживання церковним спільнотам є лише половиною справи. Літургійний текст, для того, щоб бути живою молитвою Церкви, а не просто даниною традиції, потребує постійного переосмислення богословів, істориків, літургістів, фахівців душпастирських дисциплін.

13103502_607581232728787_2645515973248160946_nЦьогорічна вже традиційна науково-практична конференція переслідувала саме цю мету. З одного боку, явити нашому духовному світові літургійну книгу «Октоїх», з іншого, дозволити фахівцям сказати своє слово щодо потреб, цінності, але також і проблем літургійного благочестя, втаємниченого у текстах і приписах цієї книги.