На свято Вознесіння в УГКЦ розпочинається Декада місійності

      Коментарі Вимкнено до На свято Вознесіння в УГКЦ розпочинається Декада місійності

unnamed_3a1f6_6b2ee9 червня, на свято Вознесіння Господа нашого Ісуса Христа, в Українській Греко-Католицькій Церкві розпочнеться Декада мiсiйностi. Триватиме Декада до 18 червня.

Протягом десяти днів вірні роздумуватимуть над такими темами: дар Хрещення і Боже усиновлення; Боже слово, наставники віри, дар Богопосвяченого життя; бути Христовим учнем; відповідальність за дар віри; готовність свідчити – служити; власний хрест; сповнитися місійним духом; дар Святого Духа.

Метою проведення Декади місійності є наново зобов’язатися ділитися християнською вірою з іншими й підтримувати мiсiйну діяльність Церкви молитвою та особливою матеріальною пожертвою.

Як зазначили у робочій групі програми «Жива парафія», «Декада місійності служить для того, щоб у ці десять днів спільного і молитовного очікування П’ятдесятниці сповнитися силою з висоти, щоб Дух Божий знову зійшов і перемінив вірних».

Як свідчить досвід двох попередніх років, багато священиків молитовно читають день Декади відразу після ранішньої Святої Літургії, тому й виголошують під час Літургії короткі проповіді. Але частина отців практикує молитовне читання Декади ввечері, відразу після служіння молебню (маївки), тому й проповідують після Євангелія або в кінці молебню. Також деякі священики оголошують заздалегідь, що від Вознесіння до П’ятдесятниці в їхньому храмі служитимуться Святі Літургії в певному наміренні (для прикладу: за навернення членів родини, чи визволення від узалежнення, чи в іншому наміренні згідно з пастирською ситуацією в парафії), і запрошують вірних подати свої особливі намірення. Такі намірення можна подавати також на молебень.

Якщо парафіяни не можуть брати участі в щоденних відправах у церкві, то потрібно пояснити вірним, що вони можуть помолитися з “Путівника Декади місійності” вдома, у родинному колі чи з друзями. Таким чином, більше число вірних зможе єднатися з молитвою всієї Церкви.

Порядок читання з “Путівника Декади місійності”:

1. Слово Боже. Оскільки споконвіку було Слово і ним все повстало, і Слово Боже має здатність навертати людське серце як меч двосічний, тому й ми починаємо все від Слова Божого, а саме літургійного, яке читається впродовж тих десятьох днів під час читання з Діянь святих апостолів.

2. Роздуми. Далі має бути коротенька застанова над почутим Словом: до чого воно нас закликає, що нам промовляє Господь у нашому серці, до чого нас спонукає, кличе. А потім, як відповідає наше серце на заклик Божий.

3. Цитата дня – свідчення. Це цитата якогось святого або відомої духовної людини, над якою пропонується замислитися спільноті вірних. Упродовж дня потрібно роздумувати над такою цитатою або навіть вивчити її напам’ять.

4. Значення. Кожен день присвячений святкуванню якоїсь важливої події в нашому християнському житті (для прикладу, першого дня ми урочисто святкуємо і відзначаємо дар нашого хрещення і Божого усиновлення.). Тут пропонується серія риторичних запитань, які запрошують вірних задуматися над значенням цієї події для них особисто.

5. Молитва. Далі йде коротка молитва, яка завжди пов’язана і нагадує нам важливу подію з нашого життя, яку ми сьогодні святкуємо і за яку молимося.

6. Місійне завдання. На завершення кожен парафіянин повертається додому чи у світ з місійним завданням. Це дуже гарно, коли члени навіть найменшої парафіяльної спільноти приймають ці прості завдання i заради Христа, з любов’ю, з ревністю і відповідальністю спішать послужити і виконати доручене їм спасенне діло.

Інструкції для священиків докладніше представляють методологічні основи Декади і подають практичні поради щодо проведення Декади в парафії, тематичні тези до проповіді, біблійний коментар і приклади проповідей на кожен день.

Путівник Декади місійності (українською і англійською мовами) та Інструкції для священиків можна завантажити або замовити за цим посиланнямhttp://www.vydannya-pc.com/zhiva-parafiya-mistse-zustrichi-z-zhivim-khristom/.

Джерело: news.ugcc.ua