Тренінг мирянської комісії УГКЦ у Львові

      Коментарі Вимкнено до Тренінг мирянської комісії УГКЦ у Львові

00621-23 червня у Патріаршому домі, що у Львові, відбувся тренінг для єпархіальних та екзархальних координаторів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства на тему: “Формація активних членів парафіяльних рад”. Програма була насичена доповідями експертів, працею в групах, вивченням методів молитовного читання Святого Письма, спільною молитвою. Представником від Кам’янець-Подільської Єпархії був о. Зиновій Маланюк –  голова комісі у справах мирян цієї Єпархії.

Першого дня тренінгу отець Василь Білаш, голова Комісії УГКЦ у справах мирян, впровадив учасників в ідею проекту, його цілі та завдання, а Назарій Петрів, аспірант богослов?я у спеціалізації історії Церкви, зробив екскурс в історію нашої Церкви від зародження християнства в Україні до воскресіння з підпілля.

009Наступний день розпочався з доповіді Ольги Сороки, магістра та ліценціанта пасторального богослов?я Католицького університету Лювену (Бельгія), на тему: “Природа та місія парафії”, після якої було запропоновано працю в групах. Вона передбачала аналіз можливого викривленого розуміння природи та місії парафії священиками, “церковними братствами” і незаангажованими мирянами за See-Judge-Act-Celebrate моделлю. Напрацювання цієї дискусії надалі будуть опрацьовані для посібника з формації членів парафіяльних рад. Отець Михайло Гарват як член робочої групи стратегії “Жива парафія – місце зустрічі з Живим Христом” розповів про матеріали стратегії, завдання та про потребу створення парафіяльних рад. Отець-доктор Володимир Ждан, канцлер Стрийської єпархії УГКЦ, допоміг учасникам зрозуміти історичні чинники та відповідно потребу зміни мислення та світогляду, щоб відійти від феномену «церковних комітетів», «старших братств» чи радянських десяток та створити дорадчу спільноту на парафії – парафіяльну раду. Спільно з отцем Володимиром учасники розглянули парафіяльний правильник УГКЦ та статути пасторальної та економічних рад. Окрім доповідей тренерів, учасники мали нагоду розважати над біблійним уривком та навчитись методів читання Святого Письма, які представили волонтери Світлана Левандовська, Ольга Оліярник та Лілія Кузьмяк.

002Підвівши підсумок трьохденної праці, заслухавши ділення досвідом у створенні парафіяльної ради та скликання парафіяльного собору від отця Ореста Фредини, учасники беруться до напрацювання моделей впровадження програми на місцевому рівні у своїх єпархіях та екзархатах.

Джерело: Інформаційний ресурс УГКЦ