Бгадійний фонд Карітас Хмельницький ініціював новий благодійний проект “Art Hospital”

      Коментарі Вимкнено до Бгадійний фонд Карітас Хмельницький ініціював новий благодійний проект “Art Hospital”

DSC_19861 березня 2017 року з ініціативи та фінансування Хмельницького обласного благодійного фонду “Карітас” та за підтримки Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії на базі обласної дитячої лікарні стартував новий благодійний проект “Art Hospital”.

Для чого ми це робимо?

DSC_1987Травма чи хвороба дитини і пов’язана з цим необхідність звернутися до лікарні завжди є стресовою ситуацією для малюка. За статистикою, кожній другій дитині у віці до 15 років хоч раз, але доводиться лежати в лікарні. Особливо ж, коли доводиться більшість часу у лікарні проводити без рідних.

Звичайно, батьки або хтось із близьких мають право цілодобово перебувати поруч з малям, що лежить в лікарні. Але це в ідеалі. На ділі часто буває, що госпіталізована дитина залишається одна в незнайомому і, на жаль, не завжди привітному лікарняному світі. І повертається звідти з вилікуваним тілом і… пораненою душею.

DSC_1991Саме тому таким важливим для маленьких пацієнтів є впровадження нового напрямку діяльності, що носить назву Art Hospital та має на меті психологічну реабілітацію та підтримку дітей, які знаходяться на лікуванні у медичних закладах м. Хмельницького, аби час перебування у лікарняних стінах був для них менш травмуючим, а позитивні емоції переважали над негативом.

DSC_1994Art Hospital – це добровільна творча діяльність дорослих, спрямована на соціально-культурну реабілітацію дітей у стаціонарах лікарні методами арт-терапії, казкотерапії та ігротерапії. Це симбіоз акторської майстерності та арттерапевтичного мистецтва. Волонтери-митці приходитимуть до хворих дітей регулярно, у час, коли процедури завершено і діти мають багать вільного часу. Дослідження підтверджують, що діти одужують швидше, якщо у них гарний настрій.

Результатом такої роботи є не лише моральна підтримка і розвантаження дітей, а й пряма користь для здоров’я пацієнтів.

DSC_2002

Зцілення методами казкотерапії

Першу зустріч провели в казковій атмосфері, виготовляючи з підручних матеріалів улюбленого героя. Малеча могла спочатку його намалювати, а потім оздобити вбрання свого улюбленця тканиною. На завершення дітки розповідали казку про власне творіння. Чому саме казкотерапія? Все просто. Суть цього методу у створенні особливої чарівної атмосфери, яка робить мрії дитини дійсністю, дозволяє їй вступити у боротьбу зі своми страхами, комплексами, а в данному випадку – хворобами. Цитуючи відомих особистостей: «У казках є засоби, які можуть виправити чи відродити будь-яку втрачену душевну пружину». (Кларіса Пінкола Есте).

P.S. Висловлюємо особливу подяку усім благодійникам, що приносили свої пожертви на платформі Української Біржі Благодійності. Саме завдяки їхній щедрості ми маємо змогу закупити усі необхідні матеріали для творчості та арттерапії.

Юлія Житкевич,

Соціальний педагог проекту

“Мобільна робота з молоддю”.