У Хмельницькому вшанували пам’ять жертв голодоморів

      Коментарі Вимкнено до У Хмельницькому вшанували пам’ять жертв голодоморів

25 листопада 2017 року Божого у Хмельницькому вшановували мільйонів невинних, закатованих українців жертв Голодоморів, знищених тоталітарним комуністичним режимом. Традиційно відбулась багатолюдна хода пам’ять центральними вулицями міста та біля пам’ятника ангела скорботи відбулась поминальна панахида за усіма невинно убієнними жертвами голодоморів. Заходи відбулись за участю мера міста Хмельницького Олександра Симчишена та чисельних мешканців міста. Заупокійну панахиду відслужило духовенство різних конфесій міста, участь у якому взяли також священники Української Греко-Католицької Церкви.

Довідка:

День пам’яті жертв Голодоморів відзначається на підставі президентських указів 1998 та 2007 років. У ХХ сторіччі українці пережили три голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Утім, наймасштабнішим був Голодомор 1932-1933 років – геноцид українського народу, здійснюваний тоталітарним комуністичним режимом СРСР.

Голодомору передувала насильницька колективізація сільських господарств, «розкуркулення» селян, хлібозаготівельна кампанія, масовий терор на селі. Терор голодом, що діяв в Україні протягом 22 місяців – це свідома і цілеспрямована політика сталінського уряду, стратегія і тактика якої виконувалася починаючи з 1928 року. Ця карально-репресивна акція була спрямована на упокорення українського селянства, на знищення самостійних селянських господарств – соціально-економічних підвалин української нації.

Українські селяни стали наступними жертвами сталінського режиму після тотальних репресій щодо української інтелігенції та духівництва. У пікові місяці Голодомору щохвилини в Україні помирало 24 людини. За короткий проміжок часу Москва вбила 4 з половиною мільйони українців.

Хмельницька міська рада