7 універсальних порад на щодень посту

      Коментарі Вимкнено до 7 універсальних порад на щодень посту

Не будьте сумні, як лицеміри – чудова біблійна порада на Великий піст. Бо піст аж ніяк не є часом скорботи! А навпаки, часом постійного відчуття Божої присутності, відкритості на діалог із Творцем: тобто, замість вибрати щось, чим манить мене світ, я обираю хвилинку із Богом.

Пропонуємо невеличкий перелік “можливостей” на Великий піст.

День “усмішки”. Один або декілька днів посту можна обрати для себе днем усмішки. Що це означає? Цього дня постом буде – усмішка. І тут не передбачено, що усміхаємось ми лише до тих, хто усміхається до нас. Ні, з усмішкою ми приймаємо сьогодні не тільки добре, але й необгрунтовану критику, дорікання, різні види хамської поведінки кого-будь, пам’ятаючи, що так не лише гартуємо себе, а й прославляємо Бога.

День “дякую”. Сьогодні із вдячністю сприймаю усе, що принесе день. Не надто “позитивний” настрій близьких чи друзів, різні види невдач, прикрощів. За все, що би не чекало мене, дякую.

День “служіння”. Цього  дня всі мої дії, незалежно від того, де я, спрямовані на те, щоб “підособити” тому, хто поруч. Вислухати, порадити, застерегти, приготувати кави чи обід. Будьщо – головне, щоб бути корисним.

День “спокою”. У такі дні – найкраще відмовитись від того, що постійно розпорошує увагу – насамперед, від соцмереж, телебачення тощо. Відмовитись не заради факту, а щоб за вивільнений час – побути з Богом, наодинці зі своїми думками, почути себе у гаміркому світі.

День “відновлення”. Цього дня все, що робимо, сприяє регенерації нашого духовного або тілесного здоров’я. Можна спорт, можна духовні розмови, можна екскурсія куди-небудь. Все, що наповнює.

День “прощаю”. Навіть якщо явних ознак ворожнечі із кимось немає, у такий день головним завданням є трохи глибше заглянути всередину себе, щоб проаналізувати найменші “жучки”, яким вдалось притаїтись у серці. Образи занадто дорога ноша, яку можемо собі дозволити, саме вони ятрять зсередини і позбавляють життя потрібного йому спокою. І це, до речі, чудова нагода підготуватись до Сповіді.

День “молюся”. Звісно, такими мали би бути усі дні християнина. Але якщо хочеться  навчитись молитви глибшої чи тривалішої, вартує приділити особливу увагу. І починати можна з найменшого – не обтяжуючи себе тривалими молитвами, але головне – вдуманими, щирими, зосередженими.

Можна обирати собі такі настанови на щодень кожного тижня посту або ж декілька  днів у пості. Головне, щоби будь-який наш вчинок допомагав нам ставати кращими і ближчими до Бога, а ще – бути радісним світлом для світу щодня.

Із сайту «ДивенСвіт»