У Хмельницькому освятили пам’ятні дошки на честь видатних українців у день героїв

      Коментарі Вимкнено до У Хмельницькому освятили пам’ятні дошки на честь видатних українців у день героїв

23 травня 2018 року у День Героїв, у Хмельницькому відбулася низка заходів з вшанування видатних постатей України. До цієї важливої дати приурочено освячення пам’ятної дошки Євгену Коновальцю та відкриття щойно встановленої дошки Роману Шухевичу.

Пам’ятні дошки освятив о.м. Іван Данкевич, синкел Кам’янець-Подільської Єпархії УГКЦ, спільно з о. Ярославом, священнослужителем УПЦ КП.

Меморіальна дошка Євгену Коновальцю була встановлена у січні цього року на будинку по вул. Гагаріна, 18. Будівля є об’єктом культурної спадщини, нині – громадська приймальня Хмельницької міської ради. Освячення дошки провіднику українського націоналізму відбулося у день його смерті.

«Саме цього дня, 23 травня 1938 року, у Роттердамі Євгена Коновальця вбили агенти НКВС. Будинок для відкриття пам’ятної дошки обрали не випадково. У 1919 році у цьому приміщенні видавалася “Стрілецька думка”  часопис Українських січових стрільців,  розповідає заступник міського голови Галина Мельник.

“Роман Шухевич знову повернувся в Хмельницький. Як стверджують деякі історики, він став одним із перших декомунізаторів у нашому місті, адже за його участі у 1941 році тут був скинутий пам’ятник ката українського народу – Володимира Леніна, – розповідає міський голова Олександр Симчишин. – Зазвичай більшість знає Романа Шухевича як головнокомандувача УПА. Це без сумніву була його найбільша заслуга. Проте він був цікавою й багатогранною людиною, зміг реалізуватись у всіх сферах життя. Саме завдяки йому боротьба проти більшовицьких загарбників тривала й після офіційного завершення Другої світової війни. Тому в березні 1950 року вороги організували спецоперацію, щоб вбити Романа Шухевича”.

Обидві дошки, а також дошку Михайлу Грушевському, яка встановлена на будівлі залізничного вокзалу, виконав скульптор Роман Албул.

джерело Хмельницька міська рада