Архиєрейська Божественна Літургія у Хмельницькому храмі Пресвятої Тройці

      Коментарі Вимкнено до Архиєрейська Божественна Літургія у Хмельницькому храмі Пресвятої Тройці

27 травня 2018 року Божого у свято Зіслання Святого Духа у Хмельницькому храмі Пресвятої Тройці (мікрорайон Дубове)  Архиєрейську Божественну Літургію очолив Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій (Семенюк).

Щирими вітаннями, запашним короваєм та квітами зустрічали Владику наймолодші парафіяни – дітки. Розчулений Митрополит поблагословив їх та запросив усіх до храму.

Надурочистою видалася Служба Божа цього разу, адже саме у день П’ятдесятниці тут зазвичай святкують престольний празник, а нинішні врочистості запам’ятаються ще й освяченням храмового розпису та пам’ятної дошки Митрополиту Андреєві Шептицькому – його ймення віднедавна носить вулиця, на якій знаходиться церква, що більше, аніж символічно. І тепер  усіх, хто ступатиме на поріг цього храму, зустрічатимуть проникливий погляд Митрополита та його воістину глибинні слова: «Мудрість життя полягає в тому, щоб любити те, що направду є добром».

По-батьківськи доброю та по-філософськи мудрою була і проповідь Архиєрея. Роздумуючи над подією Зіслання Святого Духа на апостолів, Владика ще раз пригадав  історію та сутність одного з найвеличніших християнських свят.

      У 50-й день після Воскресіння Христового, десятого дня після Його Вознесіння, Господь зіслав на своїх апостолів свого Пресвятого Духа. Святий Дух надав апостолам дар мови, дар розуміння святого Писання і дар мужности у проповідуванні і визнаванні святої віри. Святий Дух зійшов і на нас у таїнстві миропомазання зі своїми дарами й помазав нас на Христових борців, а наше тіло зробив своїм храмом. Про цю велику правду пригадує нам святий апостол Павло й наставляє нас, щоб ми так жили: “Хіба ж не знаєте, — каже він, — що ваше тіло — храм Святого Духа, який живе у вас? Його ж маєте від Бога, тож уже не належите до себе самих. Ви бо куплені високою ціною! Тож прославляйте Бога у вашому тілі!”. Отож ми святкуємо присутність над нами, між нами, у наших серцях третьої Особи Пресвятої Тройці – Духа Святого, святкуємо день народження Христової Церкви.

– Ми скрізь сьогодні бачимо прикрашені зеленими вітками оселі та храми, які є символом Святого Духа. Це знак того відродження, яке Дух Святий спричинив до царств людських. Стараймося, щоб ми всі були відродженні в любові до Бога і до всяких чеснот – тоді ми будемо окрасою Церкви Христової. Це легко станеться, коли йтимемо за покликом Духа Святого. Просім Його про допомогу, множім свою святість і добрі діла – тоді Причастя Святого Духа буде з нами на віки… – мовив до вірних Митрополит.

По завершення Літургії, Владика сердечно подякував за богоугодне служіння синкелу Кам’янець-Подільської єпархії, митрофорному протоієрею Івану Данкевичу, вручив подячні грамоти настоятелеві храму Пресвятої Тройці отцю Роману Соколовському та усім, хто у той чи інший спосіб спричинився до помочі у справі оздоблення та розпису церкви. А після освячення води та зілля поблагословив кожного, хто взяв участь у цій урочистій спільній молитві.