Вперше хмельничанина висвячено на греко-католицького священика

      Коментарі Вимкнено до Вперше хмельничанина висвячено на греко-католицького священика

4 грудня 2018 року Божого, коли українці святкують Введення в храм Пресвятої Богородиці,  у Катедральному храмі Різдва Пресвятої Богородиці міста Хмельницький  відбулася Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив Архиєпископ і Митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій (Семенюк). Під час Літургії у співслужінні  багатьох священиків владика рукоположенням висвятив на священика отця-диякона Миколу Шпітального. Тож віднині Кам’янець-Подільська єпархія УГКЦ має ще одного священослужителя.

Відрадно, що вперше до такого служіння покликано виходця з нашого обласного центру. Микола Шпітальний народився і зростав у Хмельницькому. Хрещена Миколи Галина Когут запросила їхню сім’ю ходити до церкви, і саме тут він із мамою знайшли відраду та втіху. Відтоді постіним наставнком став для Миколи о.м. Іван Данкевич, настоятель храму. З його життєвого досвіду черпав мудрі поради та настанови.

 

Спочатку Микола співав та прислуговував у церкві. Після школи вступив до місцевого вишу та здобув фах менеджера. Але справжнє своє покликання осмислив уже під час навчання у духовній семінарії.

Через сім років, повернувшись додому, одружився з коханою Христиною, і тепер у цій сім’ї зростає донечка Марійка.

 

На початку 2018-го Микола Шпітальний отримав дозвіл на дияконські свячення. А віднині служитиме священиком.

4 грудня, незважаючи на середину робочого тижня, Катедральний храм Різдва Пресвятої Богородиці ледь уміщав усіх вірних, котрі завітали на врочисту Літургію. Владика у своїй промові привітав усіх присутніх з величним святом, закликав молитися за мир та спокій в Україні, за визволення полонених моряків, побажав, аби кожна мати дочекалася з війни свого сина  живим. Окремішно митрополит, здійснивши чин  ієрейського рукоположення, подякував матері новопоставленого священика, яка «подарувала сина Церкві», і всім тим, хто виховав і підготував отця Миколу до священства.

Наталка Коберник.