У Хмельницькому відбулась панахида пам’яті жертв голодоморів

      Коментарі Вимкнено до У Хмельницькому відбулась панахида пам’яті жертв голодоморів

23 листопада священники УГКЦ м. Хмельнцького спільно з священнослужителями різних конфесій міста молились панахиду пам’яті жертв голодоморів – мільйонів загиблих в результаті штучного голоду селян, знищених сталінським режимом у 1932-1933 роках.

З нагоди скорботної дати у середмісті Хмельницького були встановлені екрани, на яких транслювалася документальні фільми про Голодомор. Дехто проходив повз, а хтось зупинявся та переглядав жахливі кадри про події тих часів та свідчення тих, то вижив.

Наймасовішим заходом була скорботна хода, яка вирушила з майдану Незалежності та пройшла вулицями Соборною та Проскурівською до пам’ятника «Ангел Скорботи».

Сотні хмельничан йшли ходою тримаючи в руках запалені лампадки, квіти та колоски. Вже біля пам’ятника священники відслужили панахиду за жертвами Голодоморів. До постаменту «Ангел Скорботи» поклали лампадки, квіти, колоски, калину і хліб.

Довідка: 

Голодомор 1932-1933 років – одна з найтрагічніших подій за всю історію нашої країни. Пам’ять жертв Голодомору вшановують щороку в четверту суботу листопада. Сумна статистика: за весь час Голодомору загинуло близько чотирьох мільйонів людей. А взимку люди гинули особливо часто: 24 людини у хвилину, з яких було понад 80% українців, трохи менше 5 відсотків росіян, а інші: євреї, поляки, білоруси, болгари. Половина жертв була у віці від 6 місяців до 17 років. Проте точних даних про кількість жертв немає тому, що всі документи були відразу ж знищені. Історики, говорячи про втрати, розходяться в цифрах від 2 мільйонів до 10.

Джерело ye.ua