Владика Іван (Кулик) освятив накупольний хрест для новозбудованого храму у м. Хмельницький

      Коментарі Вимкнено до Владика Іван (Кулик) освятив накупольний хрест для новозбудованого храму у м. Хмельницький

13 грудня 2019 року Божого в день апостола Андрія Первозванного, владика Іван (Кулик) правлячий архиєрей Кам’янець-Подільської Єпархії здіснив чин освячення накупольного хреста на місці зведення нового храму УГКЦ у м. Хмельницькому. Після освячення владика подякував усім присутнім за спільну молитву, працівникам, які працюють над звершенням будови, за їхню добру і віддану працю під час будівництва. Опісля відбулось безпосереднє підняття купола на дерев’яну конструкцію храму, а також підняття і встановлення накупольного хреста.

Новозбудований храм, який ще потрубує дозавершення зовнішніх і внутрішніх робіт, але з Божою поміччу невдовзі відкриє свої двері для  богослужінь, розсташований біля дитячої обласної лікарні за адресою Кам’янецька 94/3а, на території військового цвинтару м. Хмельницького.

Ініціатором будівництва храму виступила міцева влада, за сприянням мера міста Хмельницького п. Олександра Симчишина. У добрій співпраці синкела Кам’янець-Подільської Єпархії о. м. Івана Данкевича, рішенням сесії міської ради була виділена земельна ділянка у постійне користування під будівництво храму. Одразу біля храму розташований памятний знак жертвам репресій. Найперше виникла ідея побудувати храм саме на цьому місці, щоб усі заходи місцевої влади із вшанування полеглих воїнів розпочиналися по-християнськи з молитви у храмі. Щоденно на богослужіннях поминатимуть всіх полеглих у Другій світовій війні, замучених і закатованих подолян під час комуністичних репресій, полеглих воїнів нашого часу, які віддали своє життя, захищаючи сьогодні нашу землю.

Митрополит Василій (Семенюк), ще будучи адміністратором Кам’янець-Подільської Єпархії поблагословив початок будівництва нової святині, освятив наріжні камені і Хрест на місці початку будівництва і є тим основним будівничим який розпочав і продовжує спричинятись до її зведення. Саме завдяки Митрополиту Василію це чи не єдиний храм у який залучені найкваліфікованіші майстри, на високому професійному рівні зкладений фундамент, закуплені найякісніші матеріали для будівництва. Так що ця церква стане спражнім місцем де люди пізнаватимуть живого Бога, стане спражньою окрасою міста, його паркової зони, а також ще одним найкрасивішим храмом Тернопільської Архиєпархії.

Адміністратором храму призначений о. Микола Шпітальний, сотрудник Катедрального Храму Різдва Пресвятої Богородиці м. Хмельницького. Проект під будівництво храму адаптувала місцевий архітектор п. Оксана Єнацька. Зведення фундаментних робіт контролював місцевий прораб п. Іван Беркита, а зведення дерев’яних конструкцій і покриття бляхи організовував о. Юрій Зеленчук. Під керівництвом о. Юрія були залучені дерев’яні майстри з Франківщини. До будівництва також активно долучається пані Юлія Сабій, керуюча справами виконавчого комітету Хмельницької міської ради.

Дякуємо усім, хто своєю цеглинкою, фізичною чи молитовною долучається до зведення ще одного Божого храму. Нехай Господь усіх благословить.

Етапи зведення святині:

Прес-служба єпархії