Передріздвяні богослужіння при Катедральному Храмі Різдва Пресвятої Богородиці м. Хмельницького

      Коментарі Вимкнено до Передріздвяні богослужіння при Катедральному Храмі Різдва Пресвятої Богородиці м. Хмельницького

06 січня 2020 року Божого, при Катедральному храмі Різдва Пресвятої Богородиці відбулися передріздвяні богослужіння, які очолив Преосвященний Владика Іван Кулик. Зранку молились царські часи та вечірню з Літургією св. Василія Великого.

В часі Літургії архиєрей виголосив проповідь: “В ім’я Отця і Сина, і Святого Духа. Амінь. Дорогі у Христі, сьогодні в навечір’я великого свята, цими особливими богослужіннями приготовляє нас. Сьогодні ми молилися великі царські часи, які служимо лише декілька разів у році. На царських часах ми читаємо багато псалмів і уривків з Святого Письма, Старого Заповіту. Ці читання немов би вказують нам, що має відбутись. Господь готував людей через пророків. Він народиться в Вифлиємі і буде князь миру. Усе вказує, що ці пророцтва – це великий Божий задум, як Господь готував свій народ. Друге богослужіння – це вечірня з Літургією, в якій є заклики прийти і радіти з Господом, який прийшов на землю. Сьогодні чуємо в Богослужіннях, що відкривається дуже велика таємниця. Бог відкриває цей рай для людини, з якого був вигнаний адам. Людина через прихід Христа може повернутися до того раю. І дійсно зараз радіємо, що можемо повернутись. Бог багато для нас зробив. І що ми, люди, можемо принести, дякуючи Богу народженому в Вифлеємі? Коли Христос народився ніби небо і земля хотіли щось принести. Ангели – співом Слава во вишніх Богу, на небі з’явилася зоря, до Христа спішать пастушки і мудреці.

Сьогодні у святий вечір і ми всі запитуємо: що я можу принести? Господь потребує від нас чистого серця, щоби воно стало тим вертопом, у який міг би увійти сам Господь. Амінь”

На завершення ранішніх молінь освятили воду до приготування куті.

Ввечері владика Іван очолив Велике Повечер’я з Литією. Архиєрей звернувя до усіх з духовним словом: “Дорогі у Христі. Разом з цим різдвяним привітанням Христос Рождається лине радість, яка походить від Бога, спасителя світу. Як каже Святе Письмо, “Бог бо так полюбив світ, що сина свого єдинородного дав, щоб кожен, хто вірує в нього міг отримати життя вічне”. Це народження Бога сталося з любові до нас. Бог скріплює нас, що приходимо до нього. Знаємо, що всі сьогодні приходять віддати шану народженому спасителеві, – царі, пастухи, і ми сьогодні приходимо і приносимо дари. Наша присутність – це дар від нашого серця, немов відповідь на Божу любов, яка прийшла з небес, щоби нас огорнути, зігріти. Нехай це свято буде благословенним для кожного з нас. В центрі святкуваннь є Христос. Стараймося, щоби наші думки частіше єдналися з нашим Богом. І це буде постійний дар. Вітаю вас з святом Різдва Христового. Нехай Господь благословляє сповнить миром кожного з вас, ваші сім’ї і родини і всю нашу Україну.”

Після всі отримали благословення від архиєрея, помазанням освяченим єлеєм та споживанням освяченого хліба.

Прес-служба Єпархії