Рекомендації для духовенства та мирян Кам’янець-Подільської єпархії у зв’язку з продовженням карантину

      Коментарі Вимкнено до Рекомендації для духовенства та мирян Кам’янець-Подільської єпархії у зв’язку з продовженням карантину

Рекомендації для духовенства та мирян Кам’янець-Подільської єпархії
у зв’язку з продовженням карантину

З огляду на продовження в Україні карантину з метою запобігання поширенню коронавірусної інфекції, керуючись рекомендаціями Блаженнішого Патріарха Святослава, Отця і Глави УГКЦ, беручи до уваги звернення високопреосвященного кир Василія, архиєпископа і митрополита Тернопільсько-Зборівського, та вимоги Кабінету Міністрів України, подаємо додаткові вказівки до тих, які були оприлюднені 18 березня 2020 року:

  1. Просимо усіх вірян Кам’янець-Подільської єпархії УГКЦ продовжувати з усією відповідальністю ставитися до порад Міністерства Охорони Здоров’я України щодо заходів по запобіганню поширенню коронавірусу. Одним з найефективніших та найпростіших способів є самоізоляція. Не рекомендується виходити з будинків без нагальної потреби.

 

  1. Для запобігання поширенню захворювання усильно просимо мирян на час карантинного періоду і надалі залишатися у своїх домівках, в тому числі і в Квітну Неділю та у день Пасхи Христової, користаючи з Богослужень в режимі онлайн-трансляцій. Кожного дня з катедрального храму м. Хмельницького ведеться радіо-трансляція Богослужень на веб-сайті Кам’янець-Подільської єпархії (https://ugcc.km.ua/) та відео-трансляція на каналі «Youtube» за посиланням: https://www.youtube.com/user/ugcckm. Богослуження в катедральному храмі звершуються з понеділка по суботу о 9:00 та 18.00 та щонеділі о 8.00 (Велика Утреня), 9.00, 12:00 та 18.00 (Божественна Літургія). Трансляція Богослужень ведеться також з Патріаршого собору Воскресіння Христового в Києві на каналі «Живого ТБ» в мережі «YouTube» або на сторінці Facebook. Також Богослуження в режимі онлайн ведуться з різних парафій нашої єпархії. Під час трансляцій Божественної Літургії можна запалити свічку, поставити на стіл Святе Письмо, співати ті частини, які належаться співати вірним. Заохочуємо родини бодай кілька хвилин щоденно спільно молитися.

 

  1. Особи, які присутні в храмі (не більше як 10 осіб одночасно), а також біля храму, в часі Богослужень повинні зберігати відстань один від одного не менше 2 м. та мати захисні маски.

 

  1. Вірним слід приступати до Сповіді, носячи захисну маску та по можливості зберігаючи відповідну санітарним вимогам відстань між священиком і каянником.Таїнство Покаяння не обов’язково мусить звершуватися навколішки, можна стоячи. Сповідь може відбуватися також на церковному подвір’ї.
  2. Ті, хто не зможе приступити до таїнства Покаяння до свята Пасхи, нехай це зробить в міжчассі Пасхи та П’ятидесятниці або відразу після завершення карантину.

 

  1. Хто почувається хворим і перебуває вдома чи в лікарні, може звернутися до священика, який, зберігаючи всі санітарні вимоги, висповідає і уділить Святе Причастя, а при потребі звершить таїнство Єлеопомазання.

 

  1. Якщо би хтось перебував у небезпеці смерті та був позбавлений доступу до священнослужителя, нехай щиро збудить у собі досконалий жаль за гріхи (жаль не зі страху перед вічною карою, а з любові до Бога), який у випадку неможливості приступити до Сповіді дозволяє людині отримати від Бога прощення провин. У разі, коли б небезпека смерті минула, ця особа повинна при першій можливості приступити до таїнства Покаяння.

 

  1. Під час карантину, якщо не існує нагальної потреби, не слід звершувати таїнства Хрещення, Миропомазання та Вінчання.

 

  1. У всіх наших храмах потрібно звершувати всі Богослуження згідно з церковним уставом, хоч кількість присутніх на Богослуженнях є обмеженою до 10 осіб. Вірні можуть продовжувати подавати свої намірення на літургійну молитву «за здоров’я» чи «за померлих».

 

  1. У Велику П’ятницю у всіх храмах необхідно виставити для почитання Святу Плащаницю, але без процесії. Вірні зможуть її вшанувати, споглядаючи і творячи малий або доземний поклін, при цьому не торкаючись руками Плащаниці та не цілуючи її. Просимо вірних для вшанування Плащаниці не збиратися у групи понад 10 осіб та дотримуватись відповідної дистанції між собою. В храм необхідно заходити у захисній масці.

 

  1. У Квітну Неділю та у Святу і Велику Неділю Пасхи Богослужіння можуть  відбуватися у храмі за участі лише 10 осіб. Усі інші повинні залишатися надворі перед церквою. При цьому необхідно забезпечити озвучення назовні храму. Слід просити людей перебувати на встановленій санітарними нормами відстані. Велелюдних гаївок біля храмів та великодніх забав не організовувати.

 

  1. У Квітну Неділю лозу, а на Воскресіння Христове паски та інші страви слід освячувати на відкритому повітрі. Рекомендуємо священикам виділити більше, ніж звично, часу на освячення лози та пасок, щоби люди не збиралися масово. Просимо вірних дотримуватись відповідної дистанції та черги, відносячись з повагою один до одного.

 

  1. Люди, які знаходяться в зоні ризику (старшого віку, батьки з малими дітьми), а також особи, які відчувають недугу (температуру, нежить, кашель) та мають респіраторні хвороби, перебувають на ізоляції чи повернулись з-за кордону, в час свят нехай залишаються вдома і не йдуть до храму освячувати лозу і пасхальні страви.

 

  1. Ті, хто перебуватимуть вдома, нехай обов’язково долучаються до молитви Пасхальних Богослужень за допомогою засобів масової комунікації. Вони можуть так само приготувати пасхальні страви для освячення, яке буде здійснене за посередництвом молитви, виголошеної під час онлайн-трансляцій.Вірні, які мають освячену воду у своїх домівках, можуть покропити нею лозу чи страви, беручи участь у молитві через онлайн-трансляцію чи промовляючи молитви разом в колі сім’ї.

 

  1. У дні карантину, а особливо в святкові дні Пасхи, не забуваймо про людей самотніх, старших, потребуючих та недужих, намагаючись послужити їм в їхніх потребах.

 

  1. У пасхальному часі ми особливо згадуємо у молитві наших померлих, відвідуючи могили. З огляду на посилення Кабінетом Міністрів України карантинних заходів рекомендуємо перенести молитовні Богослуження на кладовищах на післякарантинний період. Якщо все ж таки відвідування могил відбудеться під час карантину, то священику слід молитися Пасхальний парастас чи панахиду у парафіяльному храмі або біля хреста на цвинтарі лише зі співцями, а потім окропити зі співом тропаря «Христос воскрес» могили. Біля могил можуть стояти рідні, але просимо не збиратися у великі групи і не приносити жодних страв.

 

  1. Похорон під час карантину потрібно здійснювати відповідно до таких рекомендацій:

–   дотримуватись вимоги щодо присутності не більше 10 осіб на молитві. Усім учасникам похоронної молитви мати захисні медичні маски;

–        домовину з померлим/померлою відразу закрити;

–        у навечір’я похорону не служити Чин Парастасу;

–        у сам день похорону вірним завчасу винести закриту домовину на подвір’я, де відбуватимуться усі заупокійні Богослужіння;

–    духовенству звершувати Чин Парастасу та Похорону лише в сам день поховання померлого;

–        обряду приступання вірних до домовини та до цілування Євангелія і хреста не проводити.

 

  1. З огляду на розвиток ситуації, пов’язаної з епідемією, вказані норми можуть бути змінені, тому просимо душпастирів та мирян слідкувати за офіційною інтернет сторінкою Кам’янець-Подільської єпархії.

 

Зобов’язуємо священнослужителів донести ці вказівки до відома всіх мирян.

Нехай Христос, осяяний неприступним світлом воскресіння, вчинить, щоб ми були повністю Його і жили за Його волею та щоб знайшли мир, спасенне прощення й велику милість.

 

†Іван (Кулик),

єпископ Кам’янець-Подільської єпархії

                                                                            

Дано у місті Хмельницькому

при Катедральному храмі Різдва Пресвятої Богородиці

у день пам’яті Собору святого архангела Гавриїла

8 квітня 2020 року