«Єпархія – це живий організм і кожен покликаний її розвивати та привести якнайбільше душ до Христа», – владика Іван Кулик з нагоди 20-річчя Бучацької єпархії

      Коментарі Вимкнено до «Єпархія – це живий організм і кожен покликаний її розвивати та привести якнайбільше душ до Христа», – владика Іван Кулик з нагоди 20-річчя Бучацької єпархії

З нагоди двадцятирічного ювілею створення Бучацької єпархії УГКЦ та храмового празника Архиєрейську Святу Літургію в катедральному соборі Верховних апостолів Петра і Павла 12 липня 2020 року очолив єпарх Бучацький Дмитро Григорак разом з єпархом Кам’янець-Подільским Іваном Куликом, владикою-помічником Тернопільсько-Зборівським Теодором Мартинюком та священнослужителями єпархії.

З повчальним словом до мирян звернувся владика Іван Кулик, який сказав: «Сьогодні Господь нас зібрав разом на молитву, щоб ми подякували Йому за двадцять років від дня заснування і розвитку Бучацької єпархії УГКЦ. Двадцять шість років тому розпочалася і моя формація в цьому місті, коли я вступив до Дяківсько-регентської школи. Дякую Богові за цей час і тих людей, які були для мене добрим прикладом. Сьогодні ми теж покликані Господом, вдивляючись у життя святих апостолів Петра і Павла, іти за Ним. Незалежно від того, де ми живемо, з якого роду, де навчаємося, Господь і сьогодні кличе нас бути його учнями.

Дякуючи Богові за двадцятирічний ювілей Бучацької єпархії, маємо вдивлятися в минуле, коли на цих теренах були комуністичні часи. Саме тоді наша Церква в особі єпископів, священників, монахів, монахинь і мирян засвідчувала свою вірність Христові. Усі наші рідні, ті, які ризикуючи власним життям, передали нам дар віри, стали фундаментом, на якому Господь двадцять років тому будує єпархію, вже як структуру. Єпархія – це живий організм, тому кожен із нас покликаний своїми дарами її розвивати і привести якнайбільше душ до Христа. Цей живий організм покликаний послужити кожному, щоб в Ісусі Христі людина могла розпізнати живого Бога. Щоб разом з апостолом Петром могла сказати: «Ти є Христос, Син Бога живого», або як апостол Павло: «Моїм життям є Христос!»

Далі єпископ побажав священникам, монахам, монахиням та мирянам непохитної віри, щоб, об’єднані в любові до Бога і ближнього, усі вони відчували велику відповідальність за розвиток цієї єпархії, яка має нести живого Бога людям.

Після Літургії владика Теодор Мартинюк  зачитав вітальну грамоту від митрополита Василя Семенюка.

Єпископ Димитрій щиро подякував владикам, духовенству, парафіянам, гостям, представникам місцевої влади за участь у спільній подячній молитві.

Звертаючись до гостей свята, владика Димитрій вказав на три знакові події, які стали початком заснування Бучацької єпархії УГКЦ: «Саме в ці дні, 16-21 липня 2000 року, в м. Бучачі наш Патріарший Синод вирішив створити Бучацьку єпархію і призначити першого архиєрея – владику Іринея Білика. 12 жовтня 2000 року папа Іван Павло ІІ потвердив і благословив цей вибір. 19 листопада 2000 року відбулася інтронізація владики Іринея на Бучацького єпарха. Дякую Богові за Його задум, отцям Патріаршого Синоду, світлої пам’яті Блаженнішому Любомиру Гузару, усім, хто до цього долучився. Дякую всім вам, духовенству і мирянам Бучацької єпархії».

Інформаційний ресус УГКЦ