В УГКЦ стартувала триденна конференція військових капеланів

      Коментарі Вимкнено до В УГКЦ стартувала триденна конференція військових капеланів

У вівторок, 8 грудня, розпочалася XIV Всеукраїнська конференція військових капеланів УГКЦ. Захід триватиме впродовж трьох днів. З огляду на карантинні обмеження подія відбувається онлайн у форматі зум-конференції. Модерує зустріч отець Андрій Зелінський, ТІ.

На початку конференції до учасників з вітальним словом звернувся Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав. Предстоятель Церкви наголосив на важливості всім капеланам єднатися у Святому Дусі: «Я хочу вам щиро побажати, щоб у наступні три дні, які ми спільно переживатимемо, ви творили спільноту нашої Церкви у Святому Дусі».

Блаженніший Святослав пояснив, що Святий Дух є джерелом дарів, які капелани отримали і продовжують отримувати. «Він є середовищем ділення дарами і служінням. Бо навчитися служити одне одному можна лише на прикладі нашого Спасителя, будучи під впливом Його Духа», ? переконаний архиєрей.

Відтак Глава УГКЦ зауважив, що щорічна конференція військових капеланів є школою постійної формації наших капеланів. Він попросив священників безустанно зростати і розвивати дари, які кожен отримує. Особливо належить працювати над професійним зростом, тобто над вдосконаленням своїх навичок. Блаженніший Святослав запевнив, що Церква хоче забезпечити своїм капеланам таку можливість.

«Ваша присутність має бути не лише духоносною, а й високопрофесійною, зокрема з людської точки зору. Сподіваюся, що ці три дні вам у цьому допоможуть, а ваша Церква – ширша спільнота Божого Тіла, супроводжуватиме вас у той час, щоби кожен військовий капелан відчув себе улюбленою дитиною своєї Церкви, за яку Церква молиться, над якою чуває і якій довіряє особливий вид служіння. Нехай Бог допоможе нам звершити це діло, яке Він вже розпочав у душі, служінні, покликанні кожного з вас», ? додав на завершення Предстоятель УГКЦ.

Також Блаженніший Святослав вручив священникам, які нещодавно розпочали своє капеланське служіння, почесні відзнаки ? Хрест військового капелана, як символом відданості та служіння військових капеланів, і наголосив, що хрест – це не побожна церковна атрибутика, а символ, знак і прапор перемоги. Тільки хрестом можна перемогти. «Несіть цей знак перемоги в наше військо. Нехай силою перемоги Христа над силою смерті, добра над злом ви зможете зробити переможним наше військо», ? побажав Глава Церкви.

Відтак спільноту військових капеланів привітав владика Михайло Колтун, керівник Департаменту військового капеланства Патріаршої курії УГКЦ. Єпископ закликав військове духовенство завжди пам’ятати про те, що Церква серед особливих обставин покликана свідчити про Христа, і базувати свої проповіді на вченні нашої Церкви. На його переконання, саме через служіння духовенства преображається суспільство. «Ми повинні мати віру, що Церква крокує серед переслідувань світу, щоб явити світові таїнство воскреслого Христа. Серед всіх обмежень Господь дає нам утіхи, щоб ми могли засвідчити, що через всіх переслідувачів ми маємо святу нагоду свідчити про Христа, який через нас діятиме серед військовослужбовців. Це ще одна нагода, щоб побачити в нашому покликанні цю правду, яку Господь хоче об’явити людям. Без наших докладених зусиль ми не будемо ефективними», ? наголосив архиєрей.

Гаслом цьогорічної зустрічі капеланів є слова ? «Служіть один одному, кожен тим даром, що його прийняв» (1 Пт. 4, 10).

Додамо, що впродовж трьох днів учасники заслухають доповіді представників силових структур про актуальний стан задоволення духовно-релігійних потреб особового складу та функціонування служб з питань військового духовенства: Збройних сил України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України.

Про основні виклики та можливості капеланського служіння у Збройних силах США та Канади розкажуть військові капелани навчально-тренувальної місії «UNIFIER».

Діяльність Департаменту військового капеланства у 2020 представить о. Андрій Зелінський, ТІ, заступник керівника Департаменту. А питання соціального захисту військових капеланів представлять представники Міністерства у справах ветеранів та Генерального штабу ЗСУ.

Представники Товариства Червоного хреста України розкажуть про служіння військового капелана та міжнародне гуманітарне право. Звичайно, учасники не оминуть увагою питання капеланського служіння в умовах пандемії Covid-19 та методи подолання криз. Про це говоритиме представник НВМКЦ «Головний військовий клінічний госпіталь».

Інформаційний ресурс УГКЦ