Преосвященний владика Іван Кулик взяв у часть у Божественній Літургії з нагоди престольного празника Архикатедрального Собору м. Тернополя

      Коментарі Вимкнено до Преосвященний владика Іван Кулик взяв у часть у Божественній Літургії з нагоди престольного празника Архикатедрального Собору м. Тернополя

22 грудня, відбулося святкування храмового празника Архикатедрального Собору УГКЦ Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці міста Тернополя. З цієї нагоди відбулася урочиста Божественна Літургія, яку очолили 5 архиєреїв УГКЦ: архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський Василій Семенюк, єпископ-помічник Теодор Мартинюк, єпарх Бучацький Дмитро Григорак, екзарх Луцький Йосафат Говера та єпарх Кам’янець-Подільський Іван Кулик. У молитві взяли участь представники влади, вірні Архикатедри та гості.

Духовну науку після Євангельського читання виголосив владика Теодор Мартинюк [повний відеозапис]:

«Зачаття – це щось таїнственне і незбагненне, – сказав кир Теодор. – Це є початок людини, початок існування людського буття… Тексти Святого Письма підкреслюють присутність Господа Бога під час зачаття чоловіка і жінки. Зачаття Авраамом і Сарою Ісаака відбулося завдяки навіданням і присутності Господа. Як чудово мовить пророк Єремія: «Перш, ніж Я уклав тебе в утробі, Я знав тебе, і перш, ніж ти вийшов з лона, освятив Я тебе». Зачаття, як відбувається завдяки чоловікові і жінці, проходить таким чином, що то Бог творить, а чоловік і жінка співдіють у ділі творіння самого Господа Бога. З самого початку Господь закладає в ембріон всі таланти, все багатство людської гідності».

Архиєрей, відтак, наголосив, що «гріх переривання вагітності є гріхом проти самого Бога Творця. Тому що це Боже справа, не людська! Це не є справа тільки чоловіка і жінки, а справа самого Бога Творця, який творив, творить і буде творити». Преосвященний Теодор закликав слухачів згадати час свого зачаття та скласти подяку своїм батькам, що стали співтворцями з Богом і передали нам життя. Окремо застеріг сім’ї від переривання вагітності, штучного зачаття у пробірці (in vitro).

У завершальному слові митрополит Василій привітав архиєреїв, настоятеля Архикатери о. Ореста Павліського, священників, парафіян Архикатедрального Собору та усіх присутніх з празником, побажав щедрих Божих благословень, добра кожному, миру для України і припинення епідемії. Кир Василій прийняв вітання з нагоди 46-ої річниці священичих свячень, які він отримав 22 грудня 1974 року.

Насамкінець відбулося освячення води та окроплення вірних.

Тернопільсько-Зборівська Архиєпархія УГКЦ