Інститут постійної формації Кам’янець-Подільської Єпархії УГКЦ

      Коментарі Вимкнено до Інститут постійної формації Кам’янець-Подільської Єпархії УГКЦ

З 18 по 20 жовтня 2021 року у місті Кам’янець-Подільський відбувся трьохденний навчальний модуль програми постійної формації для духовенства місцевої єпархії УГКЦ. Темами для розгляду були Біблійна катехиза та Проповідництво. Проведення заходу відбувалося у рамках проєкту Української соціальної академії щодо розвитку управлінських здібностей для священників.

Про біблійну катехизу говорили із о. Євгеном Станішевським, викладачем та духівником Львівської Духовної Семінарії Українського Католицького Університету. Понад тридцять учасників, на чолі із єпископом Іваном (Куликом), почули про існуючі методи біблійної катехизи, способи читання та коментарі до Святого Письма. Лектор наголосив, серед іншого, на «важливості тлумачення християнського вчення, яке служить приготуванню до хрещення, воцерковленню вірних та поглибленню їхньої віри, в чому, власне, і є зміст біблійної катехизи».

Іншою актуальною темою навчального модулю було Проповідництво, яке служить особливою місією в діяльності священників. Про це розповідав учасникам заходу о. Олег Лука, викладач Львівської Духовної Семінарії Українського Католицького Університету та Василіянського Інституту філософсько-богословських студій ім. В. Рутського (Брюховичі-Львів). Він ознайомив представників Камянець-Подільської єпархії УГКЦ із історичним розвитком християнського проповідництва, особливістю проповіді Ісуса Христа, сучасними актуальними порадами ефективності та помилками проповідування. Серед багатьох озвучених думок, доповідач згадав, зокрема, фразеологізм святого Григорія Богослова: «Священник не проповідує для того, щоб їсти, але їсть для того, щоб проповідувати».

Окрім теоретичного викладу, у згаданих днях навчання відбувся і ряд практичних занять задля ґрунтовного засвоєння знань та його подальшого вжитку.

Наступна зустріч відбудеться 15-20 листопада у м. Моршин та буде присвячені темі особистісного розвитку та психічного здоров’я.