Відбувся черговий навчальний модуль для священників Кам’янець-Подільської Єпархії

      Коментарі Вимкнено до Відбувся черговий навчальний модуль для священників Кам’янець-Подільської Єпархії

З 15 по 20 листопада 2021 року відбувся черговий навчальний модуль для священників Камянець-Подільської єпархії УГКЦ у рамках програми «Психічне здоров’я ». Проведення заходу відбувалося у рамках проєкту Української соціальної академії щодо розвитку управлінських здібностей для священників, який реалізується спільно із Факультетом наук про здоров’я Українського Католицького Університету. А місцем проведення даних теоретично-практичних, також оздоровчо-лікувальних та духовних занять, послужив  Духовно-просвітницький центр святого Пантелеймона у Моршині.

Впродовж кількох днів більше двадцяти священнослужителів з Поділля мали нагоду збагачуватись новим досвідом у ділянці психології із викладачами навчальної програми – Олесею Криськів, керівником Центру психічного здоров’я та травматерапії «Простір надії» при Українському Католицькому Університеті (УКУ); Анастасією Широкою, доцентом кафедри психології та психотерапії УКУ; Оленою Купріян, психотерапевтом та фахівецем центру психічного здоров’я та травматерапії «Простір Надії», УКУ; Наталею Ільчишин, асистентом кафедри психології та психотерапії УКУ, викладачем Василіанського Інституту філософсько-богословських студій Митрополита Йосифа В. Рутського.

У часі навчальної програми учасники зосередились на явищі «емоційного вигоряння», досліджували тестуванням власний стан у контексті даного поняття, дізнавалися про ознаки і особливості стану емоційного вигоряння та можливі шляхи його вирішення. Після цього хтось називав свій стан «несподівано задовільний», для когось він набув вигляду «підгорівшого», однак у світлі практичного фахового тренінгу усі спільно вчилися методик подолання емоційного вигоряння. Окремою тематикою навчання було також дослідження думок і почуттів людини у контексті «стресу» і всього, що пов’язано із ним. Не оминули й питань задоволення власним життям, визначенням життєвих пріоритетів та цілей, способів розпізнання психологічних потреб і ін.. Також зосередились у навчальному модулі і на одному із важливих факторів життя, а саме належному ставленні до себе, що за словами психотерапевта Олени Купріян, «виражає себе у здатності жити своїм життям, вести здоровий спосіб життя та спиратися на себе, маючи при цьому свої власні життєві цінності і цілі».

Серед найбільш виражених коментарів та відгуків учасники програми «Психічне здоров’я» підкреслили велику актуальність даних тематик у практичному вжитку, зокрема у їх пасторальному служінні у Церкві. Адже такі часто виражені прояви негативних психологічних людських станів важливо зауважити, вміти розпізнавати як їх причини, так і способи вирішення, відповідно допомагаючи у спосіб правильний і корисний.