Пасхальне послання Преосвященного владики Івана, Єпископа Кам’янець-Подільської єпархії УГКЦ

      Коментарі Вимкнено до Пасхальне послання Преосвященного владики Івана, Єпископа Кам’янець-Подільської єпархії УГКЦ

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ

ПРЕОСВЯЩЕННОГО ВЛАДИКИ ІВАНА,

ЄПИСКОПА КАМ’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УГКЦ

Всесвітлішим і всечеснішим отцям, преподобним ченцям і черницям, возлюбленим у Христі братам і сестрам

 

А як звечоріло, того самого дня, першого в тижні, – а двері ж були замкнені там, де перебували учні: страхались бо юдеїв, – увіходить Ісус, став посередині та й каже їм: «Мир вам!» Це промовивши, показав їм руки й бік. І врадувались учні, побачивши Господа. І ще раз Ісус їм каже: «Мир вам!» Як мене послав Отець, так я посилаю вас». Це промовивши, дихнув на них і каже їм: «Прийміть Духа Святого! Кому відпустите гріхи – відпустяться їм, кому ж затримаєте – затримаються» (Йо 20, 19-23).

 

Возлюблені!

День Восресіння, великий день радості, Ісус воскрес. Однак апостоли перебувають у домі при зачинених дверях, у страсі перед юдеями та не відчувають радості воскресіння.

Страх – народжується тоді, коли людина покладається лише на себе, свої сили, забуваючи про Того, Хто Своєю Божественною силою здатний подолати не тільки її страх, а проходить крізь гріб, привалений каменем, та входить до дому крізь зачинені двері.

Ми запрошені відкрити дім свого життя, щоб до нього увійшов Ісус, і не лише увійшов, але щоб став посередині, тобто у центрі нашого життя та промовив до нас Своє слово.

Присутність воскреслого Христа у домі нашого життя усуває всякий страх і непевність. Слово воскреслого Христа приносить нам мир, радість і прощення.

  • Мир – Мир вам! Воскреслий Христос подає правдивий мир, адже через Свою жертву на хресті здійснив примирення між Богом і людиною та подолав гріх і смерть.
  • Радість – І врадувались учні, побачивши Господа. Воскреслий Христос подає таку велику радість, що вона вмить руйнує кромішній смуток, адже в Його воскресінні усім звіщається вічне життя.
  • Прощення – Прийміть Духа Святого! Кому відпустите гріхи – відпустяться їм, кому ж затримаєте – затримаються. Христос приходить воскреслим не для того, щоб докоряти тим, які Його покинули у час страждань або спричинили ці страждання, але щоб запевнити прощення і наповнити людські серця даром Духа.

 

Воскреслий Христос каже нам вийти із замкненого дому нашого серця, нашої самодостатності: Як мене послав Отець, так я посилаю вас. Христове Воскресіння – це заклик до кожного християнина іти та силою Духа Святого перемінювати світ, несучи йому мир, радість, прощення. Покликанням християнина є нести завжди свіжий подих присутності посеред нас Воскреслого Христа, нести життя.

«Ти, що держиш кінці світу, Христе, зволив гробові задержати себе, щоб від пекельної загибелі визволити людей, і воскрес, ожививши нас, як Бог безсмертний» (з Єрусалимської Утрені), – такими словами молиться Церква в переддень Пасхи. Христос, що все Собою наповняє і все чинить нам на добро, вклавши у наші руки вільний вибір, дозволяє нам у житті бути задержаними наче гробом нашими гріхами, пристрастями, пожаданнями, але щоб визволити нас від загибелі, являється нам воскреслим, являється ж дивно і кожного разу по-новому животворно: крізь замкнені двері, крізь пошесть, крізь сльози, крізь самотність і навіть крізь смерть. Він, безсмертний Бог, воскрес, ожививши нас, і підтримує нас у житті та приймає у смерті, і держить кінці світу, і руйнує всяку печаль, і мир та прощення дарує, і Царство Своє нам готує. Його славимо, Його воскресіння оспівуємо, Ним радіємо, Його силою долаємо усі труднощі теперішнього життя з надією на життя вічне.

Дорогі священнослужителі, ченці і черниці, дорогі миряни, у Святу і велику неділю Пасхи засилаю вам найщиріші побажання благословенних та світлих свят. Нехай мир, радість та прощення Воскреслого будуть завжди з вами. Нехай Його стояння посередині вашого життя буде непроминальним. Нехай Пасха Господня повсякчасно просвічує вас світлом відкритого раю.

Благословення Господа в Його невимовному чоловіколюб’ї на усіх вас!

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

 

†Іван (Кулик),

єпископ Кам’янець-Подільської єпархії

                                                                          

Дано у місті Хмельницькому

при катедральному храмі Різдва Пресвятої Богородиці

у Суботу Праведного Лазаря

11 квітня 2020 року