13 травня – День матері

      Коментарі Вимкнено до 13 травня – День матері

13 травня, починаючи з 13.30, біля Катедрального храму Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ у Хмельницькому відбуватимуться святкові заходи з нагоди Дня матері.

Споконвіку Свято матері у другу неділю травня люди відзначали, як день Божої Матері, Матері Землі та Матері земної.

Передусім маємо пам’ятати, що Бог, створивши за своєю подобою першу людину, для подальшого продовження людського роду обрав Співтворцем не Ангела, а земну жінку, котра виношує у своєму лоні дитину, у яку при народженні Господь вдихає душу. Тому Свято Матері є духовним.

За радянських часів це свято було заборонено впродовж майже 50 років. Коли Україна нарешті здобула незалежність, громадські організації повернули День матері українцям, і з 2000-го року ми знову офіційно відзначаємо його у другу неділю травня.

Чому мами удостоїлися такого особливого ставлення – очевидно. Але на державному рівні символізм свята набуває глобальніших обрисів. Держава, чи то народ, вбачає у матері берегиню роду, спадщини, культурних цінностей, традицій та звичаїв, які вона передає своїм діткам. В їхніх руках продовження роду та виховання достойних громадян.

День матері відзначається не тільки на державному рівні, а й на релігійному. І вочевидь травень не випадково обрали для цього свята. Адже це місяць Пречистої Діви Марії, до якої ще українські козаки зверталися за допомогою та заступництвом. Навіть для древніх слов’ян цей місяць був особливим: вони вважали, що природа-мати пишно одягає свою дочку-землю квітами та зеленню, щоби та дарувала людям життя.

День матері – це день, коли ми можемо подякувати нашим мамам за усе те добре, що вони для нас зробили, за їх самопожертву і любов. Тому не забудьте привітати своїх найрідніших матусь. Цього дня ви можете подарувати їм щастя!

Але взагалі увесь травень є місяцем Божої Матері, то не пізно відсвяткувати День Матері у будь-який день травня, якщо раптом з якихось причин не встигнете зробити це 13— го.