Глава УГКЦ відвідав Польщу

      Коментарі Вимкнено до Глава УГКЦ відвідав Польщу

Візит Блаженнішого Святослава до Польщі тривав із 14 до 18 березня, і за цей час Глава УГКЦ побував у Варшаві та Кракові.

15 березня Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав презентував книжку-інтерв’ю “Діалог лікує рани. Про Бога, Церкву та світ”. У ній автор в обширному інтерв’ю з редактором Католицького інформаційного агентства Кшиштофом Томасіком відкриває деякі досі не відомі факти про минуле й сучасне УГКЦ, а також про свою дорогу життя і служіння; вперше вичерпно і щиро розповідає про найчисельнішу у світі Східну Католицьку Церкву та про багато іншого; щиро і прямо представляє свій спосіб життя і служіння та розкриває власне бачення Бога, Церкви та світу; багато говорить про загрози, які виникають внаслідок крайнього націоналізму та про шанси, які створює діалог, а також про гарні, хоч часом і болісні відносини з Польщею, Росією та Православною Церквою, про все, що стоїть на заваді повної співпраці католиків східного та західного обрядів.

У книжці також знайдемо свідчення Блаженнішого Святослава про святого Івана Павла ІІ, який зробив величезний внесок у відродження Української Греко-Католицької Церкви – Церкви мучеників, підтримував відродження України та радів її суверенітету. Крім того, він зробив незаперечний внесок у справу польсько-українського примирення, здійснивши цілу низку ініціатив у цій сфері.

16 березня Глава взяв участь конференції «Революція, війна та їх наслідки», що проходила у столиці сусідньої держави. Ось деякі цитати з доповіді Блаженнішого Святослава під назвою «Роль Греко-Католицької Церкви в трансформації українського суспільства»:

Великою проблемою для сучасної України є корупція, яка була одним із важливих інструментів для підтримки Москви в руках пострадянських держав… У той же час Кремль підтримує популістів і провокує ненависть у Європі. «Він робить це в Україні та Польщі, а також у Франції та Греції. Ви можете чітко це бачити щодо антиукраїнських дій, які недавно з’явилися в Польщі, ініційовані з того ж джерела, що і війна на Донбасі. Ненависть, брехливість, маніпулювання фактами є головними інструментами. Цьому слід протидіяти для порозуміння та примирення між народами», – наголосив Блаженніший Святослав.

Говорячи про успішну трансформацію України в демократичну державу, Глава УГКЦ зазначив, що ми повинні прагнути до солідарності та субсидіарності, щоб держава не контролювала все. «Якщо молоде покоління не навчиться тримати в одній руці газету, а в другій – Святе Письмо, воно ніколи не зможе ініціювати соціальний діалог, необхідний для здійснення реформ. Нам потрібні молоді підприємці, які будуть проводити свою діяльність і стануть лідерами економічного розвитку України, керуючись принципами соціального вчення Церкви», – відзначив Блаженніший Святослав.

За його словами, Україна вступає в новий етап розвитку і набуває величезного досвіду болю та надії, і цим вона може поділитися зі своїми сусідами як на Заході, так і на Сході. «В Україні ми спостерігаємо народження чогось нового. Це оптимістично, бо те, що народжується перед нашими очима, – нове життя, набагато краще, ніж це було раніше».

«Хочу сердечно привітати греко-католицьку громаду в Кракові», – такими словами Блаженніший Святослав розпочав свій офіційний візит до Кракова. До костелу Святої Катерини Александрійської Чину августиніанців зійшлося багато українців і поляків, щоб узяти участь у презентації книжки-інтерв’ю Блаженнішого Святослава «Діалог лікує рани». Глава УГКЦ зазначив, що Господь нас сотворив для спілкування-діалогу, які наділені лікувальною силою, а позаяк сучасна людина має багато ран, то таке лікування нам просто необхідне.

На завершення зустрічі Блаженніший Святослав звернувся з особливим словом до численно присутніх українських студентів, які навчаються у краківських вищих навчальних закладах, із заохоченням після навчання повертатися до України, адже вона їх потребує і чекає.

За матеріалами Інформаційного ресурсу УГКЦ