Аніматорство – це гарне служіння

      Коментарі Вимкнено до Аніматорство – це гарне служіння

Як же робити життя цікавим, кольоровим, наповненим позитивом, радісним не тільки для себе, але і для своїх друзів, навіть для тих, кого раніше не знав? Цього навчали на черговому занятті у Школі Християнських Аніматорів. Захід відбувся 17 березня з благословення та за сприяння Високопреосвященнішого Архиєпископа і Митрополита Василія (Семенюка), а також синкела Кам’янець-Подільської Єпархії о.м. Івана Данкевича.

До Катедрального храму Різдва Пресвятої Богородиці міста Хмельницького з’їхалося майже сорок юнаків та дівчаток з усіх куточків нашого краю, аби   поглибити свої теоретичні та практичні знання з основ праці з дітьми і підлітками під час навчального року та літніх таборів, а відтак і застосовувати їх при парафіях та молодіжних осередках УГКЦ. Невід’ємною частиною навчання у школі є вивчення основ християнства, що, безперечно, сприяє особистому духовному розвитку учнів, і чим також аніматори ділитимуться в подальшому зі своїми вихованцями.

Особливістю ж цього заняття стало те, що присутні отримали чудову нагоду послухати отця Романа Демуша, який прибув до нас з Тернополя.  Адже він є керівником Школи Християнського Аніматора, що з 2012 року діє при Тернопільській Вищій духовній семінарії імені Патріарха Йосифа Сліпого. Це один з перших проектів Єдиного молодіжного простору УГКЦ та активно його розвиває.

Отець Роман відомий у християнських колах дітей і молоді, як аніматор та засновник «Веселих канікулів з Богом», засновник групи молодіжних аніматорів, організатор багатьох молодіжних заходів та співорганізатор і ведучий нічного концерту на Співочому полі у Зарваниці під час Всеукраїнських прощ. Передусім він нагадав, що аніматорство – це гарне служіння, у якому проявляються дуже багато позитивних характеристик християнського життя. І найперше – дарування себе іншим, при цьому згадуються слова  Матері Терези: даючи – отримуємо!

Заняття проходило в інтерактивній формі – лектор не заглиблювався в теорію, багато  ділився власним досвідом, учні ставили чимало запитань, долучалися до дискусії.

Таким же чином працювали і по обіді, коли мали адаптовану до вікової аудиторії лекцію з психології, яку вела волонтер, педагог та організатор Олена Кучер. Тут більше уваги приділили практичним вправам, аби майбутні аніматори  отримали добру підготовку та своєрідний вишкіл.  «Бо саме вони, гуртуючи навколо себе таких же юних і молодих та опікуючись дітьми, покликані оживлювати парафії, стати найпершими помічниками для священиків,» – мовила Оля Нагорна, керівник Соціальної ініціативи УГКЦ «Хтось не зробить», у програмових межах якої і функціонує Хмельницька Школа Християнських Аніматорів.