У Шепетівці започаткували гурток для дітей “Школа виживання”

      Коментарі Вимкнено до У Шепетівці започаткували гурток для дітей “Школа виживання”

У вересні з благословення Преосвященнішого Владики Івана Кулика у Шепетівці стартував проєкт “Школа виживання”. Шепетівська парафія УГКЦ спільно з Шепетівським осередком НСОУ “ПЛАСТ” започаткували гурток для дітей 10-16 років. Тут навчають молодь тривалого мандрівництва та виживання у природі.

“Бути готовим до довгих мандрівок та вміти виживати у природі без звичних умов комфорту – це надзвичайно корисне вміння. Щороку наші юні парафіяни йдуть у прощу до Зарваниці. І дорогою може статися різне: хтось пошкодить ногу, у когось порветься одяг чи взуття, закінчиться вода чи з’явиться потреба приготувати їжу на вогнищі. Бути готовим вправно виправляти подібні ситуації – велика перевага для будь-якого мандрівника. А представники ПЛАСТу нам допомагають цих умінь набути”, – розповів настоятель Шепетівської парафії УГКЦ о. Василь Боднар.

В межах дії проєкту вже відбулося чотири зустрічі.

“Перше наше заняття стало установчим. Ми познайомилися з учасниками “Школи виживання”, обговорили наші очікування та визначилися з планами роботи. А також у теплій та комфортній атмосфері провели дружнє чаювання”, – розповіла виховниця “Школи виживання” Марина Ложкіна.

Потім взялися до здобуття практичних вмінь: розпалювання вогнища та організації побуту під час таборування у лісі.

“Спершу здається, що то такого важкого розпалити вогнище – береш сірники і підпалюєш. Але коли нам дали лише по три сірники, ми побачили, що не все так просто. Потрібно знати, як формувати заготовку для розпалу – щоб легко займалася і відразу не тухла. А також стежити, щоб вітер не заважав. Відразу не дуже вдавалося. Ми витратили всі свої сірники, а вогнище так і не запалили. Але потім вже дізналися секрети і у нас почало виходити”, – ділиться учасниця “Школи виживання” Соломія.

“Розмістити намети, облагородити таборову кухню, облаштувати собі місця для особистої гігієни – це важливі елементи таборового життя у природі. І всі, хто планує довгі мандрівки чи таборування серед природи, повинні володіти такими знаннями. Бо це не лише про комфорт, а й про санітарно-гігієнічні норми та здоров’я учасників”, – зауважує Марина Ложкіна.

Заняття у “Школі виживання” проходять щосуботи. Долучитися до гуртка можуть всі охочі. Перевага надається дітям військових та дітям родин, які опинилися у складних життєвих обставинах.

 

о. Василь Боднар