У Хмельницькому відбувся Собор Кам’янець-Подільської Єпархії на тему “Еміграція, поселення і глобальна єдність УГКЦ”

      Коментарі Вимкнено до У Хмельницькому відбувся Собор Кам’янець-Подільської Єпархії на тему “Еміграція, поселення і глобальна єдність УГКЦ”

05 грудня 2020 року Божого при катедральному храмі Різдва Пресвятої Богородиці м. Хмельницького, з Благословення Преосвященного владики Івана Кулика, єпископа Кам’янець-Подільської Єпархії та під його головуванням, відбувся Собор на тему “Еміграція, поселення і глобальна єдність УГКЦ”. Захід, на який прибули більшість священників єпархії разом із мирянами свої парафій, представники монашества – монахи і монахині, запрошені гості доповідачі, розпочався спільною Архиєрейською Святою Літургією, яку очолив владика Іван. У своєму духовному слові владика зазначив: “Це є перший єпархіальний Собор. На усіх наших зустрічах нам завжди потрібно запитувати себе, як Бог хоче, щоб ми проповідували Євангеліє. Сьогоднішнє Євангеліє, як і кожне Слово Боже подає нам духовну силу. Ісус переважно завжди мандрував, проходив через міста, села і проповідував. Ціль подорожі – є Єрусалим.  Дуже часто Ісус був у різних домах, де його запрошували, але там зупинявся недовго і йшов далі. Подібно і церква не може зупинятися, побудувати собі всякі достатки. Коли людина входить у закриту зону комфорту, – вона зупиняється у своєму розвитку. Церква мусить вийти назовні і проповідувати Боже Слово. Згодом читаємо у Євангелії, що Ісус закликає одного чоловіка іти за ним, а він у відповідь відповідає: дозволь мені спершу піти і поховати батька мого. Ісус ж відповідає: залиши мертвим ховати свої померлих. Ісус підкреслює, що смертність – це свого роду гріх і людина не повинна замкнутися на соєму грісі, смертності, а усвідомити, що вона покликана до життя. Не закривається в своїй мертвоті. Справжнє життя – є Господь Ісус. Сьогодні ми по-особливому просимо Бога Благословення, щоб наша Церква була динамічною, живою. Ми просимо Господа, щоб кожен з нас докладав цих зусиль бути разом, єдиною Церквою, не залежно від віддаленості, в різних країнах, різних континентах, щоб ми вміли бути єдиними.”

Засідання собору розпочалось вступним словом Архиєрея, віддак модератор собору о. Василь Бондар представив порядок денний та доповідачів. Гостями та доповідачами собору були: о. Віталій Храбатин, о. Юстин Бойко, п. Марія Ярема та о. Олег Дутка. Після виступу доповідачів та спільного обіду відбулась праця в групах, а також предствлення модераторами спільних рішень. Відтак опісля спільним голосування усіх присутніх прийняли соборову резолюцію та обрали і затвердили кандидатури на Патріарший Собор. На завершення дня у Катедральному храмі відбулась велика вечірня, яку очолив Преосвященніший владика Іван.

Прес-служба єпархії